Chicago.fi

In English

Uutiset

Tätä tietä! -näyttelyssä mukana chicagolaisia

29.02.2012

Jukka Ovaskainen, Maarit Mustonen ja Anne Yli-Ikkelä osallistuvat Tätä tietä! -näyttelyyn Jukka Male -museossa, Helsingissä. Valokuvauksen opiskelijat ry:n järjestämä näyttely on esillä 2.3.-30.4. Näyttely on osa Helsinki Photography Biennial 2012 -ohjelmistoa.

Näyttelyyn osallistuu yhteensä 20 valokuvauksen opiskelijaa Helsingistä, Turusta ja Lahdesta. Mukana ovat Jere Alajeesiö, Marina Ekroos, Anne Golaz, Tatu Gustafsson, Aukusti Heinonen, Sanne Katainen, Hertta Kiiski, Natalia Kopkina, Lasse Lecklin, Veera Lipasti, Jaana Maijala, Timo Marila, Maarit Mustonen, Juuso Noronkoski, Jukka Ovaskainen, Bita Razali, Mikko Rikala, Niklas Sandström, Iiu Susiraja ja Anne Yli-Ikkelä.

Näyttelyn ovat kuratoineet Veli Granö, Marjaana Kella ja Jani Leinonen.

Näyttely on avoinna 2.3.-30.4.2012 joka päivä klo 9-21. Avajaiset ovat perjantaina 2.3. klo 18-21. Tervetuloa!

Jukka Male -museo sijaitsee Kaapelitehtaalla, Helsingin Ruoholahdessa, osoitteessa Tallberginkatu 1 B (2.krs).

Tapahtuma Facebookissa

Valokuvauksen opiskelijat ry

Helsinki Photography Biennal

Karuselli-näyttely Oyoy:ssa 4.1. - 22.1.2012.

11.01.2012

Kymmenen nuoren valokuvaajan kollektiivi riisuu naamionsa ja lopettaa pelleilyn. Miltä se näyttääkään, kun hupaisa hetki muuttuu muuksi.

Häpeä, epäluulo, irrallisuus ja kaipuu. Karuselli kertoo tarinoita toisenlaisista nautinnoista, jotka koemme matkalla itseemme.

Tekijät ovat Muotoiluinstituutin valokuvauksen opiskelijat Aapo Huhta, Heikki Kaski, Jenni Holma, Maria Gallen-kallela, Patricia Gallego, Lina Jelanski, Jukka Ovaskainen, Aleksi Koski, Justus kontiola ja Santeri Sarkola.

Avajaisjuhlat 11.1 klo 18:00

GALLERIA OYOY

Päijänteenkatu 3
15140 Lahti
galleria@oyoy.fi

ke-pe_15-20.00
la-su_11-17.00
ma-ti_suljettu

Aapo Huhta on ilmeisesti myös lehtikuvaaja

26.09.2011

Lahen oma poika sijoittui ensimmäiseksi vuotuisessa nuorten lehtikuvaajien valokuvamittelössä. Chicago.fi katsoo tästä lähtien myös lehtikuvia lehdestä. Onnea Aapo!

Aapon profiili Chicago.fi:ssä

Aapon nettisivut

Nick Tulinen mukana Ovi rivoon -näyttelyssä!

06.03.2011

Chicagon kuvaaja Nick Tulinen on mukana Ovi rivoon -näyttelyssä Ars Auttoisissa.

Näyttelyssä on esillä töitä myös seuraavilta taiteilijoilta: Andy Best & Merja Puustinen, Ari Björn, Maija Helasvuo, Juha Arvid Helminen, Anni Henriksson, Reima Juhani Hirvonen, Anton Annala & Olli Hirvonen, Jussi Kalliokoski, Sakari Kannosto, Miss Kompro, Juha Kuosmanen, Kati Nulpponen, Liisa Pesonen, Anna Rikkinen, Janne Räisänen, Anni Sumari, Pekka Syrjälä ja Essi Tammimaa.

Näyttely on pystyssä 8.3. - 1.5.2011.

Ars Auttoinen

Keinuhongantie 17

17610 Auttoinen

 

Taide- ja Muotoilukeskus Ars Auttoinen

"Looking Forward - Mahtavat näkymät" esittelee nuorten valokuvaajien töitä Kaapelitehtaalla

06.03.2011

Chicagon jäsenet Päivi Anita Ristel ja Petri Uutela on valittu mukaan Valokuvauksen opiskelijat ry:n jäsennäyttelyyn. "Looking Forward - Mahtavat näkymät" on esillä Helsingin Kaapelitahtaalla Jukka Male -museossa 5.3.- 20.4.2011.

Näyttelyssä ovat mukana myös Lotta Djupsund, Sanne Katainen, Hertta Kiiski, Teemu Lehmusruusu, Kimmo Metsäranta, Kristiina Männikkö, Nelli Palomäki, Maija Savolainen, Iiu Susiraja, Leena Ylä-Lyly ja Filippo Zambon.

Näyttelyn ovat kuratoineet Timo Kelaranta, Anna-Kaisa Rastenberg ja Virpi Suutari.

Näyttely on avoinna joka päivä klo 9 - 21.

Jukka Male -museo

Tallberginkatu 1 B (2. krs)

Ruoholahti, Helsinki

 

Valokuvauksen Opiskelijat ry

Pilk -näyttely Galleria Oyoyssa

01.02.2011

Pilk-näyttely kokoaa kahdentoista chicagolaisen tuoreimpia töitä Galleria Oyoyhin. Näyttelyssä esillä olevat sarjat käsittelevät katseen tematiikkaa. Valokuvien lisäksi kuvaajat hyödyntävät teoksissaan videota ja installaatiota.

Näyttelyssä ovat mukana Lahden Muotoiluinstituutin valokuvauksen 3. ja 4. vuoden opiskelijat Aava Anttinen, Veli-Matti Hoikka, Samuli Ikäheimo, Mikko Kerttula, Verna Kovanen, Tara Lehtonen, Maarit Mustonen, Jarkko Nikulin, Maiju Saari, Mia Saarinen, Petri Uutela ja Matti Vassinen.

Opiskelijoiden työskentelyä on ohjannut valokuvataiteilija Japo Knuutila. Näyttelyn kuratoi Knuutilan kanssa valokuvaaja, installaatiotaiteilija ja professori Jan Kaila.

Näyttelyn avajaiset ovat keskiviikkona 16.2. klo 18-22 Galleria Oyoyssa (Päijänteenkatu 3). Tervetuloa!

Näyttely on avoinna to-su 17.2. - 6.3.2011

Tapahtuman Facebook-sivu

Galleria Oyoy

Äänestä Galleria Oyoy vuoden kulttuuriteoksi!

07.12.2010

Lahden Muotoilu- ja Taideinstituutin opiskelijoiden perustama Galleria Oyoy on ehdolla vuoden päijäthämäläiseksi kulttuuriteoksi. 3 000 euron arvoinen Aukusti-kulttuuripalkinto myönnetään yleisöäänestyksen voittajalle. Äänestä ja auta parantamaan gallerian toimintamahdollisuuksia!

Voitosta saatavat palkintorahat käytettäisiin Galleria Oyoyn valojen uudistamiseen ja loppuremontin viimeistelemiseen. Vapaaehtoisvoimin pyöritettävän gallerian toiminta on voittoa tavoittelematonta. Äänestää voit täältä.

Kesällä 2010 avattu Galleria Oyoy esittelee Lahden Muotoilu- ja Taideinstituutin opiskelijoiden, sekä kouluista valmistuneiden taiteilijoiden ja muotoilijoiden töitä. Galleria tuo kaikkien nähtäville sen osaamisen ja luovuuden, joista nämä koulut ovat tunnettuja. Oyoy tarjoaa opiskelijoille edullisen ja monipuolisen näyttelytilan kaupungin keskustasta. Gallerian merkitystä korostaa se, ettei kummallakaan koululla ole omaa galleriaa tai kunnollisia näyttelytiloja. 

Galleria Oyoy on tärkeä näyttelytila myös Chicagon jäsenille: edellisen kerran valokuvaajat ripustivat töitään Oyoyn seinille lokakuussa ja seuraava Chicagolaisten näyttely nähdään galleriassa helmikuussa 2011.

Palkinnon saaja julkistetaan Aukustin-päivänä 7. tammikuuta 2011. Palkinnon myöntää Etelä-Suomen Sanomat. 

Galleria Oyoy

Galleria Oyoyn Facebook-ryhmä

Etelä-Suomen Sanomat

Picture Texas -teemasivu julkaistu!

26.11.2010

Chicago.fi on julkaissut Picture Texas -teemasivun, joka esittelee Muotsikan kolmannen vuosikurssin valokuvaajien töitä viimesyksyiseltä kuvausmatkalta.

Teemasivut kokoavat jatkossa yhteen samaan projektiin tai kokonaisuuteen kuuluvia kuvasarjoja.

Picture Texas -teemasivun löydät täältä: Picture Texas

Muotoiluinstituutin uusi valokuvakalenteri nyt myynnissä

06.11.2010

Alavalla Maalla -kalenteri on valokuvallinen tutkimusmatka läpi kahdentoista suomalaisen paikkakunnan. Kalenteri on Muotsikan valokuvausosaston 2. vuosikurssin opiskelijoiden käsialaa ja näin ollen jatkoa jo klassikkoasemaan nousseiden kalenterien sarjalle.

Alavalla Maalla johdattaa katsojan Suomen ulkosaaristosta Lappiin ja maan itärajalta aina Muonioon asti. Kalenteri antaa käyttäjälleen mahdollisuuden sukeltaa kesäpäivien lämpöön juuri silloin, kun talvimyrsky riehuu ulkona ja villatakki pitää napittaa ylös asti.

Kalenterin verkkomyynti on käynnistynyt osoitteessa www.alavallamaalla.com. Kalenterin hinta verkkokaupasta tilattuna on 20 euroa ja postikulut 2,5 euroa (ulkomaille 5 euroa). Kalenteria voi ostaa pian myös kirjakaupoista ympäri maan, sekä useista joulumyyjäisistä Lahden alueella ja pääkaupunkiseudulla.

Lisätietoja:


www.alavallamaalla.com

myynti@alavallamaalla.com

Picture Texas oyoy:ssa

07.10.2010

Jokaisella on mielikuva Yhdysvaltain Texasista: auringon polttamia niskoja, aseita ja georgebusheja, aavikkoa ja autoja unohtamatta.

Lahden Muotoiluinstituutin 11 valokuvausopiskelijaa lähti etsimään ja kyseenalaistamaan pinttyneitä stereotypioita Amerikan sydänmaille. Vahvojen ja värikkäiden ennakkoluulojen alta löytyikin todellisia ihmisiä ja  epätodellisia tarinoita. Valokuvaajat palasivat kotiin mukanaan yksitoista erilaista teosta, jotka ovat nyt esillä Galleria Oyoy:ssa Lahdessa.

Näyttelyssä ovat mukana Aava Anttinen, Veli-Matti Hoikka, Samuli Ikäheimo, Lina Jelanski, Mikko Kerttula, Verna Kovanen, Tara Lehtonen, Maarit Mustonen, Jarkko Nikulin, Mia Saarinen ja Matti Vassinen.  He ovat Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutin viestinnän koulutusohjelman 3. vuosikurssin valokuvausopiskelijoita.

Näyttely on avoinna yleisölle 7.– 24.10.2010.

Galleria Oyoy
Päijänteekatu 3, Lahti

Avoinna ke-pe 15.-20.00, la-su 11.-17.00, ma-ti suljettu.
http://www.oyoy.fi/
 

Galleria Oyoy: Santeri Lehto - Näkymätön rakkaus

15.09.2010

16.9.-3.10 Galleria oyoy:ssa vierailee Lahden Muotoilu- ja Taideinstituutissa kuvataidetta opiskelevan Santeri Lehdon näyttelyspektaakkeli Näkymätön rakkaus.


Ilmeisyyksien tuolla puolen
 

”Ovi on seinässä tai vastaavassa rakenteessa olevan kulkuväyläksi tarkoitetun aukon eli oviaukon peittävä kappale. Oviaukolta vaaditaan kävellen kulkemisen mahdollistavaa kokoa.”

 Santeri Lehdon töistä ei mahdu kulkemaan lävitse, mutta eittämättä ne ovat silti oviaukkoja. Oviaukon ominaisuuksiin lukeutuu kulun mahdollistaminen huoneesta toiseen, tilasta toiseen ja tärkeimpänä: todellisuudesta toiseen. Lehdon työt pitävät sisällään tiloja ja huoneita, mutta ennen kaikkea ne avaavat näkymän toiseen todellisuuteen, toiseen maailmaan. Oleellista on kuitenkin huomata, että kyseinen todellisuus, kyseinen maailma, on tässä – se on nyt. Tämän kätketyn ja taivaallisen mutta aina näkyvän maailman kuvaamiseksi Lehdolla on tyylikeinoinaan käytössä eräänlainen minimalismi, ja tarkoin harkittu ja analyyttinen naivismi. Ensimmäisenä katsoja huomaakin töiden lapsenomaisuuden ja tietynlaisen visuaalisen yksinkertaisuuden, mutta upottouminen maalausten symboliavaruuteen paljastaa niiden aivan toisenlaisen, lähes paradoksaalisen luonteen. Lehdon maalausten dekonstruktio tuo julki sen, kuinka visuaalinen yksinkertaisuus alleviivaa äärimmäisen monimutkaista, ja loputonta olemassaolon kysymystä ja arvoitusta. Lehdon töissä tärkeintä ei siis olekkaan se mitä näette, vaan se mitä ette näe. Nämä maalaukset ovat eksistentialistisia arvoituksia, joissa mysteerien mysteeri ja kaikkien salaisuuksien äiti näyttäytyy koko elämän lävistävänä voimana, joka sekä siunaa että suojelee, mutta joka ennen kaikkea hämmentää. Lehto ei tarjoakkaan töissään vastauksia, ei arveluja, ei puolitotuuksia – päinvastoin. Hän esittää mysteerin, arvoituksen, Kysymysten Kysymyksen – Mielettömyyden. Älkää siis tulko kysymään, sillä vastauksia ette saa. Älkää tulko hakemaan, sillä uskoa ette löydä. Älkää tulko jäämään, kulkekaa ohi. Mutta tulkaa katsomaan, tulkaa hiljentymään, tulkaa seisomaan kaikkien salaisuuksien oven äärelle. Se on avoinna, joka paikassa, joka hetkenä; nyt ja aina.

 

Kuvataitelija Hermanni Keko


Galleria oyoy
ke-pe 15.-20.00
la-su 11.-17.00
ma-ti suljettu

Päijänteenkatu 3
15140 Lahti
galleria@oyoy.fi
 

Transfer City -näyttely Galleria Oyoy:ssa

20.08.2010

Transfer city 21.8-12.9.2010
Galleria Oyoy
Päijänteenkatu 3
15140 Lahti

Transfer city -näyttely on tiivis katsaus kuuden unkarilaisen taiteilijan töihin. Näyttelyn teemana on kaupunkien muuttuminen ajassa ja paikassa, innoittajana on toiminut taiteilijoiden kotikaupunki Pécs, joka on yksi tämän vuoden Euroopan kulttuuripääkaupungeista. Näyttelyn kokonaisuus rakentuu maalauksista, videoteoksista, installaatioista sekä valokuvista.

Viime vuonna Pécsistä valmistunut Blanka GAJCSI seuraa jättikokoista PinoKina-marionettiaan ja kuvaa tämän elämää valokuvakokoelmalla. Lilla BORSOS-LŐRINC kommentoi uskonnolista fanatismia ja sen seurauksia figuurein, valepuvuin ja maskein. Hänen töitään on kuvattu nykyajan ikonimaalauksiksi. Csaba Árpád HORVÁTH taas käyttää sarjakuvien ja graffitien kuvakieltä taiteen rajamaastossa tapahtuvien yhteiskunnallisten aktiviteettien tutkimiseen. László András HATHÁZI pyrkii puolestaan maalauksissaan kohti kuvallista harmoniaa vastakohtia rauhoittamalla. Katharina ROTERS maalaa henkilökohtaisten kokemusten ja muistojen inspiroimia kuvia, joiden hahmot vilahtavat vain ruumiinosina tai vaatekappaleina. Zsolt KESERUE esittää installaation avulla, kuinka moderni maailma yrittää kollektiivisesti järkiperäistyä.

Avajaiset 20.8.2010 klo 17-20, tervetuloa!

Lahden Nykytaiteen Kioski

14.07.2010

Lahden Nykytaiteen Kioski on itsenäinen 20 neliön valoisa galleria Lahden ydinkeskustassa. Entinen elintarvikekioski on muutettu vaatimattomaksi mutta muuntautumiskykyiseksi ja vapaaksi näyttelytilaksi, jonka tavoitteena on tarjota vaihtoehtoista nykytaidetta ja lisää kulttuuritoimintaa lahtelaisille. Nykytaiteen Kioski tuo riippumattomana galleriana oman kortensa kekoon kaupungin kulttuurikenttään.

Näyttelyitä kuratoi ja järjestää gallerian kellariatelieessaan työskentelevä kuvataiteilija Nick Tulinen yhteistökumppaneineen.

Kioskin avajaisnäyttely näyttely on skotlantilaisen valokuvataiteilijan Jack Waddingtonin valokuvanäyttely ”I Like Big Mashines, People & Romance". Ronskia romantiikkaa kuvaava sarja kertoo Skotlannin nuorista etsimässä ”sitä oikeaa”. Waddington rinnastaa sarjassaan massiiviset teollisuuskoneet ja ihmisen. Näyttelyssä on esillä myös ääni-valokuva-installaatio englantilaisesta kylpyammekulttuurista.

Näyttelyn avajaiset ovat tiistaina 20.7.2010.

Gallerian aukioloajat riippuvat aina kustakin näyttelystä. Kulku galleriaan tapahtuu soittamalla ovikellolla, joka on kiinnitetty gallerian eteen mainostelineeseen.

Elokuussa 2010 galleriassa nähdään helsinkiläisen kuvataiteilijan suurikokoisia piirustuksia.

 

Nykytaiteen Kioski

Aleksanterinkatu 33A

http://www.nykytaidekioski.fi/

Galleria Oyoy:ssa avajaisnäyttely.

11.06.2010

Galleria Oyoy esittää Lahden Muotoilu- ja Taideinstituutin opiskelijoiden tuoreimpia teoksia yhteisnäyttelyssä 10.- 25.6.2010.

Gallerian ovat perustaneet Muotoilu- ja taideinstituutin opiskelijajärjestöt. Oyoyn tavoitteena on tarjota koulujen nykyisille ja entisille opiskelijoille edulliset ja laadukkaat näyttelytilat Lahden keskustasta. Tilat sijaitsevat Lahden vanhan Taidepanimon naapurissa.

Galleriassa tullaan jatkossa järjestämään laadukkaita opiskelijanäyttelyitä. Galleria Oyoy jatkaa osaltaan Lahden kaupungin vahvaa historiaa muotoilun ja taiteen alalla.

www.oyoy.fi
Päijänteenkatu 3.
15140 Lahti

ke-pe_14-20.00
la-su_11-17.00
ma-ti_suljettu

Muotsikan valokuvaajat astuvat valoon!

10.06.2010

Chicago.fi on Muotoiluinstituutin valokuvausopiskelijoiden vuoden 2009 lopulta asti kypsyttelemä konsepti, joka näkee vihdoin päivänvalon. Sivusto esittelee monipuolisesti ja ajantasaisesti Muotsikan valokuvaa sen kaikessa kirjavuudessaan.

Chicago.fi tulee jatkossa olemaan opiskelijoiden töiden pääasiallinen julkaisukanava verkossa. Sen kautta voi seurata tekijöiden uusimpia tuotoksia sekä saada tietoa tulevista näyttelyistä ja julkaisuista. Tekijöiden ja teosten määrä kasvaa jatkuvasti ja sivusto tulee muodostumaan yhtä eläväksi ja elinvoimaiseksi kuin valokuvan kuuluukin olla.

Chicago.fi-yhteisö tulee laajentamaan toimintaansa talven 2010-2011 aikana  myös verkkosivujen ulkopuolelle.

- Chicago.fi -crew

Young and done. (22.5. - 10.6.2010)

05.06.2010

Neljä nuorta valokuvataiteilijaa esittäytyy Kallion uudessa Galleria Kalleriassa. Lahden Muotoiluinstituutista valmistuvat nuoret tekijät kokoavat Young And Done-ryhmänäyttelyyn sen, mikä ajaa heitä eteen- ja taaksepäin, alkuun ja loppuun. He pyrkivät tavoittamaan jonkin olennaisen ja tärkeän havaitsemastaan maailmasta, sen näkemisestä ja kokemisesta – ja elämästä itsestään.

Pikkusisarensa nuorena menettänyt Päivi Anita Ristell (s.1983) kokoaa ikävänsä erimuotoisista ja kokoisista palasista. Sarja "Four Boxes Of Her" koostuu lapsuudenkuvista, tavaroista, jotka kuuluivat hänen sisarelleen, tekstinpätkistä ja erilaisista henkilö- ja omakuvista. Hän kuvaa surun vierailla kasvoilla, uutena tarinana, etsien selitystä ja oikeutta omalle surulleen, syitä ja selityksiä elämälle ja kuolemalle.

Punainen väri liikennevaloissa merkitsee pysähtymistä. Vaaleansininen on englanniksi baby blue. Häissä pukeudutaan perinteisesti valkoiseen, hautajaisissa mustaan. Juho Heikkisen (s.1984) sarja "Lea" pohtii värien symbolisia merkityksiä ja niiden vaikutusta havaintoomme. Millä tavoin väri muokkaa käsityksiämme ympäristöstä ja tapahtumien kulusta?

Anne Yli-Ikkelä (s.1980) käsittelee sarjassaan “Kaksipyöräinen hevonen” mielikuvitusta ja havaintoa, leikkimielisesti ja leikkien. Hän rakentaa maailmaa, jossa kaikki ja ei mikään on mahdollista. Kuvien elementit muodostuvat ympärillämme olevista arkisista esineistä ja asioista. Kuvillaan hän muistuttaa, että tapoja nähdä ja kuvata näkemäämme on useita.

"Tein teltan paidoistasi. Makuupussissa oli turvallista nukkua kun telttakangas tuoksui vielä sinulle." Anna Salmisalon (s.1987) sarjassa palataan muistoihin ja kaipuuseen. Retkeillään arkisissa hetkissä tai palataan tärkeään muistoon. Rakennetaan majoja, pakataan ja lähdetään. Kaivataan ja selviydytään. Ymmärretään asiat siten, miltä ne tuntuvat. Puretaan tunteet näkyviksi.

Lehdistötilaisuus pe 21.05.2010 klo 17.
Näyttelyn avajaiset tämän jälkeen klo 18-20

Lisätietoja

Päivi Anita Ristell
Puhelin 040 704 6284
Sähköposti paivi.ristell@gmail.com

Galleria Kalleria
Kaarlenkatu 10
00520 Helsinki

Avoinna ti-su 12-18
Maanantaisin suljettu

www.kalleria.fi